Vroeger…..

Bevroren_1_4

Ik denk de laatste tijd vaak aan de tijd dat de weersvoorspelling nog geheel draaide om de natte vinger  van de molenaar van Bleskensgraaf. De goede man stak een vinger in de mond, vervolgens in de lucht en wist precies hoe de wind waaide. 

Dat was de tijd dat je nog niet zeurde om een beetje kou, vorst of sneeuw. Met een glimlach op de lippen sloeg  je ’s morgens het ijs uit je lampetkan voor je scheerwater, schoot je in je lange onderbroek, nuttigde als ontbijt  een fles karnemelkse pap (bij voorkeur verwarmd op een houtkachel) en vloog de deur uit voor een nieuwe fijne dag. Dat was toen……. Toen ik nog ‘jong’was…..

Nu wordt er ’s morgens met een kreun van ellende de elektrische deken  voorzichtig getemperd, de slaap uit de ogen gewreven met een lauw-warm sponsje, een half sneetje witbrood met aardbeienjam weggepruimd en wordt om het hoekje van het gordijn gekeken wat voor weer het is. Vervolgens gaat de computer aan om te kijken op de buienradar  wat het weer van de komende uren is…

Vroeger maakte mijn vader weerkundige vergelijkingen als: “Op het noordelijkste puntje van Spitsberbergen of in de buurt van Moermansk is  het een stuk kouder. We mogen niet klagen.”

Als men nu klaagt over kou en ik zeg de  het in Siberië nog kouder is….. Ja…Dan ben ik natuurlijk niet goed wijs…..

Als de tenen verdacht tintelen willen ze een kopje slappe thee, zeuren dat de krokus en het sneeuwklokje nog niet bloeien, zoals twee jaar terug en vragen om nog warmere kleding.

Waar  is de Van Heemskerk en Barentz-mentaliteit; zo van: Heb je het koud? Er zit nog een slok levertraan in de fles!  (Ze hebben liever punch….)

Ik sprak er verleden week nog over met een in de buurt wonende gemeenteambtenaar. Die klaagde ook over de kou, het oprakende strooizout en de gladde stoepjes die niet sneeuwvrij gemaakt werden door zijn collega’s.

Ik zei: “Nou dan moet je de  handen eens uit de mou……”

Oh nee…. Vandaag maar geen grappen over ambtenaren maken. Die kunnen als gevolg van de crisis blijkbaar geen eens mouwen betalen…….

Mijn conclusie is dat men eind vorig jaar een paar weken in Kopenhagen heeft zitten vergaderen over, onder andere, de opwarming van de aarde en het feit dat het in Nederland geen ouderwetse winter meer werd. Ze konden  niet tot een gezamenlijk akkoord komen, maar het sneeuwt hier in ieder geval wel weer en we kunnen ook weer schaatsen.

0 reacties op “Vroeger…..

  1. Wie zijn van Heemskerk en Barentz???
    … En dat laatste restje levertraan… Dat was toch voor de zere uiers van de koeien???…..
    Mooi stukkie mams!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s