krantenberichtje…

Ik ben moeder…. zou ik mij hier ook aan bezondigen?

Dit las ik in de krant:

UTRECHT – Onbewust worden kinderen beter behandeld door de ouders als het op hen lijkt of mooier is. Vaders letten op uiterlijke kenmerken, moeders zoeken naar karakteriële eigenschappen. Een onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Utrecht, maakt dat duidelijk.


Onderzoekster Marianne Heijkoop kwam tot de ontdekking dat mama’s meer tijd en aandacht besteden aan kinderen met karaktereigenschappen die ze bij zichzelf herkennen. Niet alleen ontwikkelen ze zo een betere band met hun kind, maar straffen ze hen ook minder. Bij de vader bleek karakter van geen tel.

Zowel vader als moeder bleken gevoelig voor het uiterlijk. Is een kind aantrekkelijk, ontwikkelen ze een betere band met ma of pa. Die schatten hun kroost gezonder in waardoor ze gezondere nakomelingen kunnen krijgen. Ook hun straf bleek beduidend minder.

Of ouders dit beseffen, blijft nog maar de vraag. Steevast beweren ze evenveel van elk kind te houden. Volgens de onderzoekster is dit onbewust gedrag, ontstaan uit oerinstincten. Lijkt een kind meer op de vader, investeert deze meer in zijn kind. Zo hoopt hij onbewust dat zijn genen worden doorgegeven.

Oma
Bij het onderzoek werden 121 gezinnen bekeken met kinderen tussen de vier en elf jaar. Ook de band met de grootouders werd onderzocht. Daaruit blijkt dat oma van moeders kant het best haar rol vervult. Zij is er immers zeker van dat haar kleinkinderen werkelijk de hare zijn.

Onderscheid maken kan grote gevolgen hebben voor het kind. Kinderen kunnen zo op latere leeftijd hoogst ongelukkig worden, aldus de onderzoekster.

r

door Blog Zonder Naam Geplaatst in Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s