Kaas keuren

Kaas 
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat in Hoornaar de eerste kaasdag werd gehouden op de Fokveedag. Om de jaarlijkse veekeuring te verbreden werd de boerenkaas erbij gehaald. De boeren wilden daarmee een accent leggen op het werk van de boerinnen en de boerendochters. Op de boerderij hielden zij zich voornamelijk met de kaasbereiding bezig.

Voor de bezoekers is de kaasexpositie meer dan kijken, zij kunnen namelijk ook kaasproeven.De boerenkazen komen uit de wijde regio, de geitenkazen komen uit het gehele land.

De kazen worden gekeurd in de volgende categorieën:

Boerenkaas:

  • Jong Belegen 
  • Baby Gouda
  • Kruidenkaas

Dit jaar ook weer oude kaas en bijzondere soorten kaas

Geitenkaas:

  • Harde kazen; jonger dan 2 maanden, ouder dan 2 maanden
  • Zachte kazen

Ook de bezoekers van het boerenlandfeest kunnen in vier groepen hun mening over de smaak van de kazen geven. Degene die het best de mening van de jury benadert, gaat over naar de finalegroep.
Vier finalisten maken onderling uit wie de beste proever van 2010 wordt.Foto-WF8HI6IB

Het thema voor de tentoonstelling is: Boerenkaas – Natuurlijk lekker! Op zaterdag 2 oktober kunt u in de kaastent de boeren- en geitenkazen bekijken. Zoals gewoonlijk kunt u ook verschillende producten boerenzuivel en geitenzuivel proeven en kopen.

De bekende kok Dirk de Ridder zal zijn kunnen ondermeer laten zien met kaasgerechten.Foto-JP6PVXST

Omdat er heel weinig beeldmatriaal van kaaskeuren te vinden is nu een ander stukje verpozing, n.l. een liedje over kaas keuren:

0 reacties op “Kaas keuren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s