Deze week is het alweer november, waarbij de eerste week verschillende feestdagen gevierd worden…….. Allerheiligen, Halloween, Allerzielen…………  Nu hebben we vorig jaar al een Halloween-thema gehad, dus nemen we deze week Allerheiligen en Allerzielen bij de kop. Niet dat we er verstand van hebben, maar aan het eind van de week kunnen we er vast aardig over meepraten. Nu eerst de moppen; we kunnen hierbij melden dat de oudste nederlandstalige mop te vinden is in de Servaaslegende van Hendrik van Veldeke, geschreven rond 1180. Het verschil met de andere oudste moppen is dat dit verhaal een uitgewerkte plot heeft.  Deze mop gaat over een lichamelijk gebrek en over macht. Dit is vastgesteld bij het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut.
Kort samengevat verloopt de mop aldus: de keizer geeft aan enkele goudsmeden de opdracht om een gouden borstbeeld van de inmiddels overleden Sint Servaas te maken. Als het beeld nagenoeg voltooid is, merkt men dat het scheel kijkt. Men probeert er van alles aan te doen, maar het beeld blijft scheel kijken. De keizer vindt dat zo’n belediging voor de heilige, dat hij de goudsmeden in de gevangenis laat smijten. Dan grijpt de heilige in: in een droom verschijnt hij aan de keizer en laat hem eens goed in de poppetjes van zijn ogen kijken. De keizer laat de goudsmeden hierop snel weer vrij, want Servaas bleek tijdens zijn leven net zo scheel te zijn geweest als het beeld.

Wilt u de mop lezen? Klik hier


Het was tijd voor de bisschop van Brugge zijn bad! De oude non die het gewoonlijk deed was ziek en daarom was er een jonge non die moest instaan voor haar!

Zuster Magdalena, de jonge non, kreeg heel strenge instructies van de oude non, hoe warm het badwater moest zijn, en om de handdoeken op zulke maniermoest vasthouden dat ze de naaktheid van de bisschop niet zou zien! Maar als ze het toch zou zien, moest ze maar heel hard bidden!
De volgende morgen vroeg de oude non aan zuster Magdalena hoe het zaterdagavond bad was verlopen…..
“Oh zuster”, zegde de jonge non dromerig, “ik ben gezegend en gered!!!”
‘Gered?, en vertel eens hoe dat is gebeurd!’ zei de oude non.
‘Wel, toen de bisschop in het bad zat, vroeg hij me om zijn rug te wassen! Ik vond dat een hele eer en deed het dan ook! ik mocht dan ook zijnschouders en zijn borst wassen, hij begeleide mijn hand toen naar beneden tussen zijn benen waar, naar hij zegde, Onze Heer de Sleutel van de Hemel bewaard!”
‘Is dat zo…?’ zei de oude non koel.
Zuster Magdalena vertelde verder: ‘En de bisschop zei toen dat als de Sleutel van de Hemel in mijn slot past, dat de Poorten van de Hemel voor mij geopend zouden worden en dat ik eeuwig gezegend zou zijn, en gered om bij Onze Heer te mogen wonen!
Toen moest ik het bad ingaan bij de bisschop en hij stak de Sleutel van de Hemel in mijn slot!
‘Is dat waarlijk zo?’ zei de oude non ijzig!
“Ja”, zei zuster Magdalena, “en eerst deed het pijn, maar de bisschop zei dat de weg naar gezegendheid soms pijnlijk kan zijn, maar dat daarna mijn hart met extase zou zwellen!
En inderdaad, dat gebeurde ook…………. het voelde zooooooo goed om gered te worden!!!”
“De lelijke oude schavuit” zei de oude non, “aan mij heeft hij gezegd dat het de hoorn van de engel Gabriel was, en ik heb er 40 jaar op geblazen!!!!
                                                                       

Komt een man in de hemel bij het hek aan en de heilige Petrus komt hem tegemoed.

Petrus – “Vertel me alle goede dingen die je hebt gedaan. Daar krijg je punten voor en wanneer je 1000 punten heeft dan kom je in de hemel.”
Man – “Nou goed” zegt de man. “Ik ging elke zondag naar de kerk.”
Petrus – ”Da’s mooi. 1 punt.”
Man – ”Een punt maar? Zo! OK, ik gaf 10% van mijn inkomste aan de kerk.”
Petrus – ”Ook niet slecht. Nog 1 punt.”
Man – ”hmmm, ik was 50 jaar lang met dezelfde vrouw getrouwd en ging nooit vreemd, niet eens in mijn hart!”
Petrus – ”Heel goed. 3 punten erbij!”
Man – ”Wat?!! Zodoende kom ik alleen door Gods genade in de hemel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
Petrus – ”Uitstekend. Kom maar binnen.”

                                                                                                                                 

Sam en Moos leven al heel lang samen als hele goede vrienden. Helaas………… Op een dag gaat gaat Sam dood. Moos denkt: Ik wil toch wel weten of het goed is gekomen met Sam, dus hij belt de hemel. “Met de heilige maagd Maria?” “Ja met Moos, is Sam al gearriveerd?” “Nee nog niks gehoord” Een dag later belt Moos weer. “Met de heilige maagd Maria?” “Ja met Moos is Sam al aangekomen?” “Nee, nog niks gehoord” De volgende dag belt Moos nog maar een keer. “Met de heilige Maria?” “Yes”, denkt Moos, “Sam is gearriveerd.”

                                                                         

Allerzielen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s