vlaggen:

Vlaggen

Wanneer mag de vlag uitgehangen worden?
Alleen voor overheidsgebouwen gelden officiële regels. Particulieren, installingen en bedrijven worden geadviseerd het zogenaamde vlag protocol te volgen. Vanzelfsprekend gelden er in Nederland en België verschillende aanbevelingen.

 

Geschiedenis Nederlandse vlag

De Nederlandse driekleur bestaat bevat de kleuren helder vermiljoen, helder wit en kobalt blauw. Vroeger bestond de vlag uit oranje, wit en blauw. Over de preciese herkomst van de kleurkeuze wordt al tientallen jaren door historici gediscusieerd. Het meest voor de hand liggende is dat de kleuren al voorkwamen in het oorspronkelijke wapen van de Oranjes.
Voor de Tweede Wereldoorlog kwamen zowel de oranje als de rode kleur voor in de Nederlandse vlag. Echter voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze vlag een symbool voor de NSB en kwam daarom door in een verkeerd daglicht te staan. Daarom werd het oranje definitief vervangen door rood. Wel werd als compromis een oranje wimpel toegevoegd voor gebruik tijdens koninklijke feestdagen.
Waar is de Nederlandse vlag het symbool van?
De Nederlandse vlag symboliseert de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op het Nederlands grondgebied wordt ontplooid de ereplaats te hebben. Het protocol dat hierbij hoort berust op traditie en etiquette: met de vlag ga je eerbiedig, fatsoenlijk en netjes om.
Op welke wijze en wanneer mag de vlag gehesen worden
Een vlag moet schoon zijn en er behoort geen versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. En vanzelfsprekend hoort een valg schoon en niet versleten of verkleurd te zijn. De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (ook als deze halfstok is bevestigd) de grond niet raakt en het verkeer niet kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven hangen, tenzij deze op een voldoende wijze verlicht is.
Ten teken van rouw wordt de vlag halfstok gehesen. Hierbij wordt eerst de vlag tot de top gehesen, waarna deze langzaam wordt neergehaald totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden. De vlag mag nooit de grond raken of ergens tegenaan slaan. Dreigt dit te gebeuren, dan moet de vlag met de uiterste blauwe punt aan de vlaggenlijn worden vastgebonden.
Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam in top gehesen en vervolgens neergehaald. Alleen daar waar een officiële herdenking plaatsvindt wordt de vlag na het spelen van het Volkslied langzaam en statig in top gehesen. Op alle andere plaatsen blijft de vlag halfstok.

 

Wanneer mag de vlag uit:

31 januari Verjaardag Koningin Beatrix. Vlag met oranje wimpel. Als alternatieve datum geldt 1 februari.
27 april Verjaardag Prins Willem Alexander. Vlag met oranje wimpel. Als alternatieve datum geldt 28 april.
30 april Koninginnedag. Vlag met oranje wimpel. Als alternatieve datum geldt 29 april.
4 mei Dodenherdenking. Halfstok vlaggen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang.
5 mei Bevrijdingsdag.
17 mei Verjaardag van Prinses Maxima. Vlag met oranje wimpel. Als alternatieve datum geldt 18 mei.
14 augustus Dodenherdenking Nederlands Oost-Indië. Halfstok vlaggen vanaf 18:00 uur tot zonsondergang.
15 augustus Het formele einde Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan. Als alternatieve datum geldt 16 augustus.
3e dinsdag van september Prinsjesdag, de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Geldt alleen in Den Haag.
15 december Koninkrijksdag. Als alternatieve datum geldt 16 december.
Overige verjaardagen koninklijk huis
Veel particulieren, bedrijven en lokale overheden vlaggen ook op de overige verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis. Dit is echter geen verplichting. Vlag met oranje wimpel.
Geslaagden Een andere traditie is de vlag uit te hangen met hieraan een schooltas gehangen als een van de familieleden geslaagd is voor een opleiding.
Geboorte van Prins of Prinses Bij de geboorte van een nieuwe Prins of Prinses wordt in de regel de Nederlandse 3 kleur met oranje wimpel gehesen.

door Blog Zonder Naam Geplaatst in vlaggen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s