soep

 

Zelf soep koken is vaak veel lekkerder dan uit blik en ook lekkerder dan van de gemiddelde slager. Zoals erwtensoep; hier kan weinig mee mis gaan: dingen steken niet op een minuutje. Wat wel van belang is: het moet een nacht staan, pas de volgende dag is het lekker.

Men neme:

1 pak spliterwten (400 gram)

1 grote selderijknol

2 preien paar aardappels

1 kilo krabbetjes en/of hamschijf, maakt weinig uit

1 rookworst

1 winterwortel

roggebrood

katenspek

De selderijknol snijdt u in plakken, en u haalt de schil eraf. Dan snijdt u ze in dobbelsteentjes. (U kunt het loof van de selderij ook gebruiken. Is ook voor betaald, tenslotte.) De preien snijdt u in ringen, de aardappels dobbelsteentjes, eerst schillen uiteraard. De wortel snijdt u in, u raadde het al, dobbelsteentjes. Dan wast u deze spullen goed, op straffe van zand tussen de tanden en ontevreden eters. U doet de groente plus het vlees (rookworst komt later) in een grote pan, doet er zoveel water bij dat het spul goed onder staat en brengt het aan de kook. Dan laat u het 1 uur koken; niet van dat rustige trekken, het moet echt normaal koken.

Aannemelijk is dat ergens in dit proces de zaak een keer overkookt en u een hoop groene smurrie op uw fornuis hebt. Is onvermijdelijk, niets van aantrekken, als er erg veel overgekookt is; probeer het in de pan terug te lepelen, anders blijft er niets over.  Na dat uur vist u het vlees eruit. U laat het afkoelen, en snijdt dan het vlees dat eraan zit in kleine stukjes en doet die terug in de soep. Dan de rookworst in plakjes snijden en toevoegen.

Dan moet de zaak een nacht uitrusten. Pas echter op voor bevriezen, daar kunnen de aardappels niet tegen. De volgende dag moet u zeker 3 kwartier rekenen voor het opwarmen. Punt is: de zaak brandt erg gauw aan, dus het moet heel erg langzaam opgewarmd worden. Geen probleem, kwestie van royaal de tijd nemen. (Misschien zou een magnetron hier kunnen helpen, maar daar heb ik geen ervaring mee.) Zachtjes aan dus, en vaak roeren. Opdienen met roggebrood en katenspek.

Afsluitende opmerking: het is me bekend dat er verschillen van inzicht bestaan over de aardappels in erwtensoep, maar het gaat er bij erwtensoep dus om dat het HEEL ERG DIK wordt en daar zorgen ze voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s