Er waren twee overall winnaars dit jaar op gisteren, donderdag 12 maart, in Bodegraven bij de vierde editie van de Den Besten Cum Laude Awards. In de categorie ‘beste kaas’ won Spruithoeve met hun Oude Boerenkaas. Zuivelboerderij De Driehoek uit Oosterhout ging er met de Den Besten Cum Laude Award vandoor in de categorie ‘Zuivel en zachte kaas’, een  categorie die voorheen op een ander tijdstip van het jaar plaatsvond, in de keuringswedstrijd. 
Fort Wierickerschans was, net al in voorgaande jaren, de sfeervolle locatie van de Den Besten Cum Laude Awards. De uitreiking van de awards was dit jaar wel anders dan anders, vanwege de nieuwe maatregelen die het kabinet donderdagmiddag 12 maart aankondigde. Om 3 uur  ’s middags werd heel Nederland vriendelijk verzocht om samenkomsten met meer dan 100 personen te schrappen. Dat was wel even een domper op het feest, waar maanden van voorbereiding aan vooraf gingen. De uitreiking vond daarom plaats mét de winnaars, maar zonder aanwezigheid de vele genodigde kaasboeren en sponsoren. Jammer natuurlijk, maar niet meer dan normaal dat het festijn zich aan de nieuwe maatregelen moest houden.
Naast de twee Den Besten Cum Laude Kaas “Overall Winnaars” 2020, gingen kaasmakers binnen de drie categorieën ‘Boerenkaas’, ‘Kaas van de boerderij’ en ‘Zuivelbereiders’ de strijd met elkaar aan. In totaal hebben 332 kazen en 130 zuivelproducten meegedaan aan de wedstrijd. Alle kazen en zuivelproducten werden gekeurd door ge diplomeerde kaaskeurmeesters.  Zij keken naar aspecten zoals uiterlijk,  doorsnede, consistentie en het allerbelangrijkste was natuurlijk de geur en de smaak. De hoogst scorende kazen en zuivel werden vervolgens door een culinair panel van journalisten, koks en vinologen beoordeeld op geur en smaak. 

 

Gouden medailles
Tientallen gouden medailles uitgedeeld aan prijswinnende kazen in de verschillende categorieën. Kaasboerderij Speksnijder uit Lekkerkerk won maar liefst drie gouden medailles. Dat geldt ook voor De Driehoek, die dus ook nog eens de overall prijs in de wacht sleepte. Benieuwd naar alle winnaars? Bekijk de video’s die gemaakt zijn. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s